20.03.2019

data:blog.title

Hosts Dosyası ile Site Engelleme Yöntemi

Hosts Dosyası ile Site Engelleme Yöntemi
Hosts dosyası alan adlarının hangi ip adresine yönlendirileceğini gösteren ilk adımdır tarayıcınıza yazdığınız bir alan adının açılması için bilgisayarınız önce hosts dosyasına bakar eğer hosts dosyası içinde yazdığınız alan adına karşılık olarak bir ip adresi belirtilmiş ise tarayıcıda belirtilen ip adresi açılır. Daha detaylı bilgi için Hosts Dosyası Nedir? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Yukarıda verdiğimiz kısa bilgiden sonra yapacağımız işlemi açıklayalım site engelleme denen şey aslında tam olarak site engellemek değil site yönlendirmektir devletin yaptığı yöntemde site yönlendirmektir bizde hosts dosyası ile site engellerken aslında engelleme değil yönlendirme yapacağız. Engellemek istediğimiz sitenin adı siteadi.com ip adresi de 123.123.123.123 olsun, siz tarayıcıya siteadi.com yazıp enter butonuna bastığınızda tarayıcı hemen hosts dosyasına bakarak siteadi.com un hosts dosyasında tanımlanıp tanımlanmadığına bakacak hosts dosyasında bir bilgi bulamadığında DNS server denen tüm sitelerin ip adreslerinin tutulduğu sunuculara sorup öğrenecek ve öğrendiği ip adresini 123.123.123.123'ü yükleyerek siteyi açacak ancak hosts dosyasında siteadi.com başka ip adresine tanımlanmışsa 123.123.123.123 yerine host dosyasında tanımlanan ip adresi açılacaktır örneğin 127.0.0.1 böylece kullanıcı istediği adresten farklı bir adrese yönlendirilerek istediği siteye girişi engellenmiş olacaktır.

hosts dosyasında sitelere ip adresi tanımlamak çok basittir önce sitenin tanımlanacağı ip adresi yazılır araya bir boşluk koyarak site adı yazılır bu tek satır yönlendirme için yeterlidir ancak hosts dosyasını değiştirmek için yönetici iznine ihtiyacınız vardır ayrıntılı bilgi için hosts Dosyası Nasıl Düzenlenir? / Değiştirilir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.