21.06.2019

data:blog.title

Bilgisayarın Veri Kullanımını Sınırlandırma

Bilgisayarın Veri Kullanımını Sınırlandırma

Kota kelimesini daha önce pek çok kez duymuş olmalısınız kota kelimesi ile kast edilen şey aslında limittir, internetle birlikte kullanılan kota kelimesi internetin kullanım sınırını belirtir. Bu yazımızda internete neden ve nasıl sınır konulur bundan bahsedeceğiz.

Ev veya iş yerlerine bağlatılan internetler genelde sınırsız olur ancak cep telofonlarındaki internet henüz sınırsız değildir bu nedenle veri kullanımı sınırlandırma işlemini genelde telefonlarda yapılır. Ancak veri kullanımı sınırlandırma işlemine bilgisayarlarda da ihtiyaç olmaktadır ve bu işlem ilave programa gerek olmadan yapılabilmektedir. Bunun için buraya tıklayarak yada Başlat> Ayarlar> Ağ ve İnternet adımlarını takip ettikten sonra soldaki menüden Veri kullanımı sekmesine gelerek ilgili ayarların yapılacağı bölüme ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarın Veri Kullanımını Sınırlandırma

Sınır koy butonuna basarak resimde gördüğünüz gibi bir ayarlama yapmanız gerekmekte. Koyacağınız kota sınırı türü Aylık, Bir kerelik yada Sınırsız olabilir ancak genelde kullanılan kota tarifesi ödeme periyotları düşünüldüğünde Aylık olandır. Sınır türü seçildikten sonra sınırlamanın ayın kaçından kaçına yapılacağını ayarlamak için Aylık sıfırlama tarihi yazan kısmı fatura döneminizdeki tarih ile aynı ayarlamalısınız süpriz fatura ile karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli işlem budur. Daha sonra Veri sınırı alanına kota miktarını ve bu belirttiğiniz miktarın birimini seçmek içinde Birim kısmını(MB yada GB) ayarlamalısınız. Son olarak kaydet butonuna basarak ayarları kalıcı hale getirebilirsiniz.

İnternet kullanım miktarınız ay içinde belirlediğiniz miktara ulaşırsa intenet kullanımınız durdurulacaktır. Ancak kullanım miktarınız belirlediğiniz miktara ulaşmadan kullanım dönemi değişirse yapılan veri kullanımı sıfırlanıp tekrardan sayılmaya başlayacaktır.

Not: Kotanızın arka palanda yapılan Windows işlemleri (Store uygulama ve Windows güncellemeleri) tarafından harcanmaması için sınır koyduğunuz kısmın hemen altından arka planda çalışmasını Her zaman sınırlandır seçeneği ile engelleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.