11.05.2020

data:blog.title

CGN IP Havuzuna Alinmak Port Yönlendirmeyi Engelliyor

CGN IP Havuzu ve Port Yönlendirme

Ne yaparsanız yapın port yönlendirme yapamıyor musunuz?
Üzülmeyin belki de hata sizde değildir. Belki duymuşsunuzdur IPv4 sisteminin sınırlılıkları var ayni anda 4 milyardan fazla kullanıcı internete farklı IP adresinden bağlanabiliyor ancak günümüzde internet kullanıcısı sayısı hızlı bir şekilde artış gösterdiği için bu sayı yetersiz gelmektedir. IPv6 yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayana kadar bulunmuş olan çözümün adına biz CGN (Carrier Grade NAT) IP diyoruz, CGN sayesinde aynı IP adresi pek çok kullanıcı tarafından kullanılır böylece daha fazla kullanıcı internete bağlanmış ve IPv4 adresi daha az kullanılmış olur. Mantık olarak güzel hazırlanmış bir sistem olsa da yan etkileri mevcut tabi ki. CGN ip adresi aldığınızda hiçbir şekilde port yönlendirmeleriniz çalışmaz çoğu kullanıcı da interneti sosyal medya gibi mecralar için kullandığından bu sistemin varlığından bile haberleri yoktur çünkü kullanmadığınız bir şeyin kısıtlanması sizi rahatsız etmez ancak uzaktan bağlantı gerektiren işlemler (remote desktop), IP kamera, web server, torrent, DDns gibi hizmetler kullanıyorsanız iste o zaman bu yan etkiler sizde boy gösterecektir.

Tabi ki bu durumun çözümü mevcut ancak az önce de dediğim gibi çoğu kullanıcı bu sistemi bilmez hatta buna sorununuzu çözmek için aradığınız müşteri hizmetlerindeki personeller de dahil. Bu nedenle sizi hatalı yönlendirmeler ile deliye çevirecekler siz sinirlenmeyin :) kurumun daha yetkili kişilerine ulaşabilmek için durumunuzu açıklayan güzel bir metin hazırlayın ve kurumunuzun iletişim sayfasından yada kurumunuzun mail adresine bu metni göndererek iletişim kurun böylece CGN IP havuzundan çıkartılacaksınız. Daha sonra istediğiniz tüm port yönlendirmeler çalışacaktır.

Heee unutmadan kurumunuzun müşteri hizmetleri modeminizin ayarlarını görebiliyor. Modeminize bakıp port yönlendirmeleriniz yapılmış düzgün durumda,     çalışması gerekiyor gibi cümleler kurup hatayı başka yerlerde aramanıza neden olacaklardır onlara sakın inanmayın. Bizde biliyoruz port yönlendirmelerimizin doğru yapıldığını zaten sorunumuz port yönlendirmelerin buna rağmen çalışmaması.

CGN IP havuzunda olup olmadığınızı kolayca anlayabilirsiniz. Bakmanız gereken iki kısım bulunmakta ve daha sonra bunları karşılaştıracağız. Birincisi modem arayüzüne girerek modemin aldığı IP adresine bakmalısınız. İkincisi ise "whats my ip" hizmetleri ile öğrenebileceğiniz Dış IP (Wan IP) adresinizdir. Eğer bu iki adres birbirinin aynısı ise IPv4 almaktasınız, ancak bu iki adres birbirinden farklı ise maalesef sizde CGN havuzundan ip adresi almaktasınız.
CGN IP ve Port Yönlendirme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.