16.05.2019

data:blog.title

Temp Dosyalarını Otomatik Silme Aracı Yapalım

Temp Dosyalarını Otomatik Silme Arac
Bu yazımızda basit bir şekilde Temp dosyalarını otomatik silme aracı yapacağız. Böylece tek tıklama ile geçici dosyaların hepsini silebileceksiniz. Peki Temp dosyalarını silmek ne işe yarar? Temp dosyası silinirse ne olur? Bu iki sorunun cevabını verebilmek için Temp ne demek? sorusunun cevabını verelim: Temp kelimesinin Türkçe karşılığı geçicidir, temp dosyaları yada temp klasörü denerek bilgisayarınızda yada telefonunuzda geçici olarak oluşturulan dosyalar kastedilir.

Bu durumu size bir örnekle açıklayalım bir internet sitesini ziyaret ettiniz bu internet sitesindeki içeriği görüntüleyebilmek için verilerin bilgisayarınıza indirilmesi gerekir. İndirilen dosyalar işiniz bitene kadar geçici bir klasörde tutulur ve ihtiyaç oldukça kullanılır (Aynı sayfayı tekrar ziyaret etmeniz gerekebilir tarayıcı ile ileri geri gezebilirsiniz). Bu durumun en güzel ispatı ise aynı internet sayfasının hiç ziyaret edilmemiş ve daha önce ziyaret edilmiş iki durumunun sayfa açılış hızlarını karşılaştırmaktır. İnternet sitesini ilk ziyaret ettiğinizde sitedeki resimler css ve js dosyaları gibi dosyalar temp dosyaları olarak indirilir siteyi yakın zamanda tekrar ziyaret edersek bu dosyalar tekrar indirilmez daha önceden indirilmiş olanlar kullanılır bu nedenle sayfa daha hızlı yüklenir. Zaman zaman temp dosyası çok yer kaplıyor diye şikayet etseniz de ne kadar faydalı olduğu ortada.

Şimdi Temp Dosyalarını Otomatik Silme Aracını oluşturalım:
Masaüstünde sağ tıklayarak Yeni > Metin belgesi seçeneklerini takip ederek bir metin belgesi oluşturalım ve içerisine aşağıdaki kodları yapıştırarak kaydedip kapatalım.
@echo off
del "%tmp%\*.*" /s /q /f
FOR /d %%p IN ("%tmp%\*.*") DO rmdir "%%p" /s /q
EXIT
Şimdi ise yapmanız gereken oluşturduğunuz bu metin belgesinin uzantısını değiştirmek Yeni Metin Belgesi.txt olan ismi Yeni Metin Belgesi.bat olarak değiştirin ve ekrana gelen uyarıyı evet diyerek onaylayın dilerseniz dosya adını da değiştirebilirsiniz yeter ki sondaki .bat uzantısını silmeyin önemli olan orası oluşturduğunuz bu dosyaya Windows komut dosyası denir açıldığında içerisindeki komutları çalıştırır. Kopyalayıp içerisine yapıştırdığınız komutlar ise temp klasörünün içindeki geçici dosyaların hepsini silecektir. Ancak şunu da unutmayın kullanımda olan dosyalar silinemez bu nedenle temp dosyalarını silmek istiyorsanız mümkün olduğunca fazla program kapalı iken çalıştırmalısınız önerimi uygulamazsanız temp dosyaları silinmiyor diye hiç şikayette bulunmayın. Eğer her şey kapalı olmasına rağmen silinmeyen dosyalar varsa Revo Uninstaller programını kullanarak silebilirsiniz.

Bu kadar açıklamadan sonra başta sorduğumuz iki sorunun cevabını tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Temp dosyalarını silmek bilgisayarınızda yer kaplayan gereksiz dosyaları silmek demektir yani bilgisayarınızda hafıza açılacaktır. Temp Dosyalarını küçümsemeyin ciddi miktarda alan kaplayabilir. Önerimiz zaman zaman bu dosyaları silmenizdir ancak çok sık yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü aynı dosyalar tekrar kullanılması gerektiğinde yeniden indirilerek size gereksiz yere trafik ve bekleme süresi olarak dönecektir. Kullandığınız bir araçta güncelleme olduğunu biliyor ve güncellenen özelliğin sizde hala görünmediğini düşünüyorsanız temp dosyalarını silmeniz faydalı olacaktır. Temp dosyalarının silinmesi sebebini bile bilmediğiniz bazı hatalar ile karşılaşmanızı engelleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.