28.12.2018

data:blog.title

Port Açma, Port Nedir? Nasıl Açılır?

Port nedir?
Port kelimesi ingilizce bir kelime olup liman anlamına gelmektedir ancak liman yerine geçit kelimesi kullanılsaymış daha doğru olurmuş çünkü gelen veriler hiç bekletilmeden bu portlarda gideceği yere yönlendirilir bu yönlendirme kısmını anlaşılması için biraz açacak olursak: Aldığınız internet hizmeti bir ip adresi ile iletilir gelen bu internet birden fazla makinede kullanılabilir, modeminize bağlı tüm bilgisayarlar yerel bir ağ oluşturmaktır ağdaki tüm bilgisayarlar verileri modeme iletir modem de bu verileri tarafınıza sağlanan ip adresinden gönderir. Ancak dışarıdan gelen bir veri bu ağda kullanılan bilgisayarlardan hangisine gidecek bunun belirlenmesi ağdaki bilgisayarlara tanımlanan portlar ile ayarlanmaktadır portlar daire numaralarına benzer apartmana gelen bir posta var fakat hangi daireye geldiği daire numarası sayesinde belirlenir portlarda aynı şekilde gelen verinin gideceği bilgisayarı gösterir. Aşağıdaki resimde benim kullandığım portlar görülmektedir her hizmet için farklı bir port kullanmaktayım bazı hizmet portları standarttır bunların kullanılması zorunludur.
Port Açma, Port Nedir? Nasıl Açılır?

Port Nasıl Açılır?
Resimde de görüldüğü üzere port açma işlemini huawei marka bir modemde gösteriyorum ancak bütün modemlerde port açma işlemi aynı bölümlerden açılır sadece menüdeki yerleri farklı olabilir.

Öncelikle modem web arayüzüne girmeniz gerekmekte bunun için internet tarayıcınızı başlatın ve standart ip adreslerini deneyin en çok kullanılan iki adet ip adresini sizinle paylaşıyorum eğer bu ip adresi ile modem web arayüzüne ulaşamazsanız o zaman internette modeminizin markasını yazarak bir arama yapmanız gerekecek.
192.168.1.1
192.168.1.2
yukarıda verdiğim ip adreslerini tarayıcınızda adres satırına yazıp ziyaret ettiğinizde modem girişi karşınıza gelecek ve sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek buraya henüz hiç şifre girmemişseniz modemin üzerinde giriş bilgileri standart olarak yazmaktadır oradan bakarak girebilirsiniz eğer daha önceden değiştirdiniz ve şuan hatırlamıyorsanız modemi resetlemeden girmenizin bir yolu yok modemi resetlediğiniz zaman modemin üzerindeki giriş bilgileri ile giriş yapabileceksiniz ancak unutmayın modem resetlendiğinde internet sağlayıcı ayarları da sıfırlanacağı için internetiniz gidebilir hizmet sağlayıcınızdan giriş bilgilerinizi talep etmek zorunda kalabilirsiniz.

Tüm bu gereksiz uğraşları bitirdikten sonra asıl meselemiz olan port açma işlemine başlayabiliriz yukarıdaki resimde gösterildiği gibi sırasıyla Gelişmiş> NAT> Port Eşleştirme adımlarını takip ettikten sonra Yeni butonuna basarak yeni bir port yönlendirme şablonu açıyoruz. Sonrasında Arabirim: İnternet***
Protocol: TCP/UDP seçerseniz iki yöntemi de açmış olursunuz açtığınız hizmet hangi yöntem ile çalışıyor bilmiyorsanız ikisini de seçin yada açtıktan sonra çalışıp çalışmadığını da deneyebilirsiniz. Uzak Host: boş kalacak
Harici Başlatma Portu, Harici Bitirme Portu ve Dahili Port: açmak istediğiniz port numarası olacak.
Dahili Host: yönlendirme yapmak istediğiniz cihazın sabit yerel ip adresi olacak. Sabit yerel ip adresini cihazınızdan aldırabileceğiniz gibi modem arayüzünden de sabit ip adresi aldırabilirsiniz.
Eşleştirme Adı: hazırlamış olduğunuz port yönlendirmeye daha sonra baktığınızda hatırlayabileceğiniz bir ad verin.

Tüm bu adımlar hazırlandıktan sonra gönder butonuna basıp portu oluşturun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.