13.06.2019

data:blog.title

Torrent'e Http Kaynagi Ekleme Detaylı Anlatım

Torrent'e Http Kaynagi Ekleme Detaylı Anlatım

Http Kaynağı Nedir?
Torrent bilgisayarlar arası dosya paylaşım sistemidir indirilmek istenen dosya bu dosyaya sahip olan bilgisayarlardan olmayan kişilerin bilgisayarlarına gönderilir. Torrent sistemi geliştirilirken gönderme (upload) hızı düşük olan bilgisayarlardan da kolayca dosya gönderilebilmesi (kolaydan kasıt daha hızlı dosya gönderimidir) için http kaynağı özelliği eklenmiştir. Http kaynağı özelliğini biraz açacak olursak web ten direk indirme yapabildiğiniz url adreslerinin torrent sistemine entegre edilebilmesidir diyebiliriz. http://siteadresi.com/dosyalar/video.mp4 gibi bir adresi tarayıcınıza yapıştırdığınızda direk olarak video.mp4 dosyasına ulaşabiliyorsanız bu dosyayı hiçbir yönlendirme olmadan direk indirebilirsiniz demektir. Bu tarz url adreslerini göndermek istediğiniz dosyanın daha hızlı gönderilmesi için kullanabilirsiniz. Oluşturulan Torrent client'ine http kaynağı olarak eklenen url adresi bu dosyayı paylaşan bir bilgisayar gibi davranır ve dosyayı indirmek isteyen herkese veri gönderimi yapar. Türkiye gibi gönderim (upload) hızının düşük olduğu ülkelerde hızlı dosya paylaşımı için kullanılabilecek mükemmel bir yöntemdir.

Http Kaynağının kullanım Sıklığı Nedir?
Http kaynağı maalesef pek sık kullanılan bir yöntem değildir. Ülkemizde gönderim (upload) hızları düşük olsa da torrentin yaygın olduğu ülkelerde gönderim (upload) hızları bizimki gibi düşük değildir bu nedenle torrent ile dosya paylaşan kişiler http kaynağı ile sunumları destekleme ihtiyacı hissetmezler.

Peki Http Kaynağı Ülkemizde Neden kullanılmıyor?
Ülkemizde halka açık indirme yapılabilen torrent siteleri bulunmamakta (birkaç tane torrent oyun sitesi var ancak onlarda yurt dışında paylaşılan torrent dosyalarını paylaşıyor genelde kendi sunumları olmuyor) indirme ve gönderme oranlarının tutulduğu üyelikli torrent siteleri bulunmakta kullanıcılar bu siteleri kullanabilmek için indirme yaptığı gibi gönderim de yapmak zorundalar. Http kaynağı kullanılarak oluşturulan sunumlar http kaynağı sayesinde daha hızlı gönderilir ancak http kaynağının gönderimleri sunumu hazırlayan kişiye gönderim olarak yansımaz çünkü bir torrent programı ile gönderilmemiştir torrent sistemi ile web sistemi için kullanılan port aralığı farklıdır, aşağıdaki resimde bağlantı noktalarını inceleyebilirsiniz. İndirme ve gönderme oranlarının tutulduğu üyelikli torrent sitesinin birinde http kaynağını bizzat denedim hatta kullandığım sunucunun ip adresini ve web portunu üye olduğum sitenin seedbox ayarları kısmına ekledim ki yapılan gönderimin benim sayemde yapıldığı sistem tarafından tespit edilsin ancak sonuç %50 başarılı oldu diyebilirim, gönderimler upload oranımı hiç etkilemesede yaptığım sunum hızlıca kullanıcılara dağıtıldı. Sorumuzun cevabına gelirsek upload olarak getirisi olmadığı için Türkiye'de http kaynağı yerine seedbox hizmetleri kullanılmaktadır. Ancak halka açık bir torrent paylaşımı yapacaksanız http kaynağı kullanmak mantıklı olacaktır bu tarz paylaşımlarda kimin ne kadar veri gönderildiği değil sunumun ne kadar paylaşıldığı önemlidir.

Torrent'e Http Kaynagi Ekleme Detaylı Anlatım

Http Kaynağı Nasıl Eklenir?
Kullandığınız programda torrent oluşturucu penceresini açın benim kullandığım program qBittorrent'tir. Paylaşmak için bir dosya seçin klasör seçmeyin çünkü aynı dosyaya ait url adresi yada adresleri ekleyeceğiz birden fazla paylaşım url si ekleyebilirsiniz. Torrent oluşturma penceresindeki diğer ayarları ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz. Url adresinin yada adreslerinin ekleneceği kısım Web gönderim URL'leri: yazan kısımdır buraya dosyanızı direk olarak indirebildiğiniz url adreslerini yazın. Tüm ayarlamaları tamamladıktan sonra Torrent oluştur butonu ile torrentinizi oluşturup paylaşabilirsiniz. Bu şekilde oluşturduğunuz bir sunumda bilgisayarınız kapalı bile olsa http kaynağı sayesinde dosya gönderilmeye devam edecektir.

Torrent'e Http Kaynagi Ekleme Detaylı Anlatım

Http Kaynağı Eklerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Http kaynağı eklerken direk indirme linki kullandığınızdan emin olmalısınız linkte yönlendirme varsa indirme işlemi başlamayacaktır. IDM gibi bir indirme yöneticisine eklediğiniz link ile dosyanın indirildiği linkin aynı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Direk indirme linkinin ne olduğunu öğrendikten sonra IDM gibi bir programda test yapmaya gerek kalmayacaktır.
Ücretli üyeliğin olduğu upload siteleri direk indirme linki vermemektedir anlık oluşturulan tek kullanımlık indirme linklerini kullanmayın turbobit, zippyshare, uptobox, ul.to vs.

Torrent'e Http Kaynagi Ekleme Detaylı Anlatım

Direk İndirme Linkini Nasıl Yapabilirim?
Direk indirme linki oluşturabilmek için Cloud Hesaplarınızı kullanabilirsiniz. Örneğin Google Drive ve Dropbox kullanabileceğiniz güzel iki cloud hizmetidir. Direk indirme linklerinin nasıl hazırlandığını anlattığım makaleleri linklerin üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Not: Makaleler daha önceden farklı amaçlarla hazırlandığı için fazlalıklar mevcuttur gerekli bölümler sizin için faydalı olacaktır.

Örnekte hazırladığım torrent ile WinRar'ın  64 bit 5.71 sürümünü aşağıdan test etme amacı ile indirebilirsiniz.
Torrent ile İndir (3.02MB)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar site yönetimi tarafından incelendikten sonra yayınlanmaktadır genel ahlaka aykırı kelimeler kullanmayınız.